De Belastingdienst heeft op haar website een aantal veelvoorkomende vragen en antwoorden over de werkkostenregeling gezet.

Onlangs hield de Belastingdienst een webinar over de nieuwe regels voor loon in natura, zoals gratis maaltijden en bedrijfsfeesten. De voornaamste vragen en antwoorden met betrekking tot de werkkostenregeling staan nu online. Goed idee van de Belastingdienst, omdat de nieuwe regels voor nogal wat onduidelijkheid zorgen.

Wie de vragen en antwoorden doorleest, komt al snel tot de conclusie dat dit nog steeds krankzinnig ingewikkelde materie is.

Kerstpakket: vast of flex?

Zo valt het kerstpakket onder de werkkostenregeling als het gaat om vaste medewerkers. Maar als flexwerkers zo’n pakket krijgen, moet je daar als werkgever belasting over betalen. Echter, niet het reguliere belastingtarief, maar een bijzonder belastingtarief van 45 procent als de waarde per pakket niet hoger is dan 136 euro. Is de waarde hoger, dan betaal je als werkgever 75 procent eindheffing.

Geef je buiten de werkkostenregeling om aan medewerkers in loondienst een kerstpakket of ander cadeau, dan betaal je als werkgever ook een bijzonder belastingtarief, dit keer van 20 procent.

Geen wonder dat het Handboek Loonheffingen een dikke pil is van 335 pagina's. Dat is weliswaar 30 pagina's minder dan het vorige handboek, maar het moet toch een stuk eenvoudiger kunnen, zou je zeggen.

Regeringen en Tweede Kamerleden hebben al jaren de mond vol van simpeler regels, maar de belastingregels worden er niet simpeler op.

Gratis lunch: praten over werk

Op de pagina's over de werkkostenregeling staan ook wat onbedoelde tips. Zo vallen gratis lunches in principe onder de werkkostenregeling. "Een lunch met alleen werknemers is in het algemeen niet meer dan bijkomstig zakelijk. Ook niet als zij daarbij over het werk praten."

Maar soms is een gratis lunch onbelast en mogen werknemers onbeperkt gratis eten. "Als de vergadering duidelijk een zakelijk karakter heeft, is er wel sprake van een maaltijd met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter."

Dus wil je je medewerkers regelmatig trakteren op een gratis lunch? Plan dan officieel een vergadering in rond lunchtijd (voor als de Belastingdienst komt controleren) en ga langs met broodjes.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl